Over ons

 Wie zijn we?

Wij zijn een erkende jeugdvereniging uit Sint-Kruis-Winkel. Met de tofste leiding uit Sint-Kruis-Winkel en omstreken gaan we er samen tegen aan.

Zo proberen wij er elke zondag opnieuw een feest van te maken.

Waar?

Onze lokalen en speelplaats bevinden zich in SKW-dorp 17. Daar kan je ons bijna elke zondag vinden.

Soms gaan we ook wel eens naar het bos, in het stad of op uitstap naar de cinema,...

Wanneer?

Wij geven zoveel mogelijk chiro. Dit hangt een beetje af van de periode van het jaar. Het is moeilijk om chiro te geven in examenperiodes bijvoorbeeld. Toch proberen we hier ook een mouw aan te passen zodat er ook hier zoveel mogelijk chiro gegeven wordt.

We spelen telkens op zondagnamiddag van 14u t.e.m. 17u. Gelieve telkens tijdig aanwezig te zijn. Als er een speciale activiteit met speciale uren is, horen jullie dit wel als het zover is en dit per brief.

Om jullie op de hoogte te houden van onze kalender, verdelen we ‘maandbrieven’. Deze worden soms op de chiro uitgedeeld of in je brievenbus gestopt. De data zijn ook altijd te vinden op deze site onder ‘activiteiten.

Hoe wordt je lid, en wat kost dit?

Je kan jezelf inschrijven voor of na de chiro op zondag bij de leiding. Het lidgeld voor een gans jaar bedraagt 25 EUR. Hierdoor zijn onze leden verzekerd voor ongevallen tijdens de activiteiten en op kamp.Van ingeschreven leden wordt ook verwacht dat zij minimum in een chiro t-shirt komen. Dit mag de officiële t-shirt uit de chiro-winkel zijn of onze eigen Chiro Totem t-shirt.

Als je nog niet zeker bent of onze chiro iets voor jou is, mag je vrijblijvend proberen op onze startdag. Ook de 2 zondagen erna zijn nog proefchiro’s. Hierna is inschrijven verplicht. Uiteraard mag je ook midden in het jaar eens 3 keer proberen

Uniform?

We staan erop dat iedereen in 'chiro t-shirt' naar de chiro komt. Ditzij de nieuwe van onze chiro, hetzij één uit de Banier (chiro-winkel).Vanaf Tito's zal ook een broekje/rokje verplicht worden. Deze maatregel omdat het te vaak voorkomt dat kinderen afkomen dat hun kleren niet mogen vuil worden. Met een uniform dat vuil mag zijn is dit geen excuus niet meer. Stuur je kinderen zeker nooit met kledij die proper moet blijven naar de Chiro!

Waar vind je onze foto's?

Onze foto's of filmpjes kan je steeds vinden op onze chiro pagina op Facebook : https://www.facebook.com/pages/Chiro-Totem/656668987800654

Geschiedenis van Chiro Totem:

Er was eens een heel ongelukkig kaboutertje dat Chiro heette. Chiro was helemaal alleen en had geen vriendjes. Steeds zocht hij een oplossing om zich toch eens blij te voelen en zich te amuseren. Op een dag ontmoette hij Totem. Totem was een indiaantje dat nieuw was in de stad. Maar aangezien hij op internaat zat, kon hij alleen op zondag met Chiro spelen. Samen maakten ze op die zondagen superveel plezier en alle andere kaboutertjes werden jaloers en smeekten om mee te mogen spelen. Chiro & Totem maakten hier totaal geen probleem van en dit was het begin van Chiro Totem ...

Naomi Keersse

Of misschien ging het toch zo,...

De geschiedenis van Chiro Totem gaat ver, heel ver terug in de tijd. Toen de mensen nog naakt door de weide liepen en de liefde nog vrij was. De jaren zestig dus.

In de zestiger jaren, meer precies in het gezegende jaar 1961 besloten enkele landelijke meiskes uit Sint-Kruis-Winkel een Chirogroepje op te richten. Hoe het in CHIRO LIEVE met de vrijelijke liefde en de uniformen toen gesteld was, dat weten we niet meer precies, maar het moet er alleszins plezant geweest zijn. Want nog geen 5 jaar later, in 1966 - dat had u juist berekent, proficiat - kregen enkele Vlaamse knapen het idee om de meiskens in hun opzet te volgen: CHIRO KRUISRIDDERS was geboren.

We stappen nu wat sneller door de tijd, we laten jaren van jolijt en toffe kampen - waaronder ook zelfs enkele internationale - , disco en grote moustachen achter ons en belanden pardoes in de jaren negentig. Wat er in de scholen al langer zat aan te komen, werd ook in onze chiro's waarheid: we gingen naar een gemengde werking!

Chiro Lieve liet de deegrol voor wat ze was en ook de Kruisridders legden het harnas af en samen - ja u leest het goed, samen - graven ze de strijdbijl op! Vanaf heden, zegge en schrijve 1993, heet de Chiro in Sint-Kruis-Winkel CHIRO TOTEM.

Maar het verging de nieuwe stam niet steeds even goed. De leidingsploeg slonk ende slonk. Tot er in 1997 een aantal mensen vertrokken en de enkele overblijvers ook de strijdbijl moesten begraven. Het waren droeve tijden. Net voor de begrafenis der strijdbijl was er nog een tweedaags kamp - als je het zo kon noemen - en dat was het dan. Maar diep in hun hartjes gaven de leden en de overgebleven leiding de hoop nog niet op.

En kijk, zij hadden gelijk. Na het sabbatjaar 1997-1998 werden nieuwe krachten aangeboord. Chiro Totem verrees opnieuw. Er waren weer bijna wekelijks activiteiten, nieuwe leiding werd uit hoeden getoverd en het eerste kamp van 'chiro Totem - nouvelle edition' was echt wel een succes.

En sindsdien gaat het eigenlijk steeds beter met onze stam. Er kwamen meer leden, meer activiteiten, bingo- en breugelavonden, ja zelfs feestweekends. Om van de schitterende kampen maar te zwijgen. En wat eens een probleem was - voldoende leiding, het aflossen van de wacht, de strijdbijl doorgeven - dat is nu een uitdaging geworden. Een uitdaging die zeer goede vruchten afwerpt. Je vraag je wel eens af, waar zal het ooit ophouden? Als alle kiendjes van Winkel lid zijn, als de leidingsploeg op zich een afdeling kan worden, als er bijna wekelijks toffe activiteiten zijn? Tja, Chiro Totem, het blijft een fenomeen dat de toekomst zal veranderen!

Frederik Geirnaert